HS 28.6.2006 -- Vahvistimien käyttö katusoitossa kielletään

Vapaa keskustelu, sekä Entropyn toimintaa ja elektronista musiikkikulttuuria koskevat kommentit, kysymykset ja ideat.
Post Reply
jagu
Posts: 204
Joined: 15.11.2002, 20:33
Location: Juuso Lehtinen

HS 28.6.2006 -- Vahvistimien käyttö katusoitossa kielletään

Post by jagu »

Edit: kyseessä olikin Tiistain 27.6.2006 Hesari, ei siis 28.6.

Päivän verkkohesari kirjoittaa:
Vahvistimien käyttö katusoitossa kielletään

Ulkoista virtalähdettä käyttävien vahvistimien käyttö katusoitossa on kiellettyä Helsingissä heinäkuun alusta lähtien.

Ulkoinen virtalähde tarkoittaa esimerkiksi sähkön ottamista sähköverkosta, aggregaattia tai moottoriajoneuvon akkua.

Muut vahvistimet ovat sallittuja, mutta edellyttäen, että ne eivät muuta musiikkia meluksi. Kiellosta päätti taannoin kaupunginvaltuusto.

Katusoittoa Helsingissä valvovat poliisi ja kaupungin ympäristöntarkastajat. Kieltoa rikkovilta he voivat ottaa vahvistimen pois tai kieltää soiton kokonaan.
Saapa nähdä mitä tietää streetpartyille...
User avatar
timppa-
Posts: 594
Joined: 01.07.2005, 12:47
Location: Timo Saikkonen

Post by timppa- »

Helsingin kaupungin hallintokeskuksen sivuilta:
Kesän myötä Helsinki kaunistuu, terassit aukeavat ja ihmiset piristyvät talvikaamoksen otteen kirvotessa. Eräs kesän varmoista merkeistä on katusoiton lisääntyminen Helsingin keskustassa. Suurin osa katusoittajista ymmärtää pitää äänen tasolla, joka piristää kuulijaa ja korostaa esitettävän taiteen kauneutta ja soittajansa taituruutta. Monet Helsingissä esiintyvät katusoittajat ovat varsin korkeatasoisia.

Valitettavasti eivät kaikki. Liian kovaa ja korkealta purkautuva musiikki on melua ja melu on ympäristöhaitta, jota rajoitetaan aktiivisesti 1.7.2006 lähtien. Tuolloin Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten katusoittoa koskeva pykälä astuu voimaan kaupunginvaltuuston päätöksellä.

Käytännössä rajoitus koskee ulkoista virtalähdettä käyttäviä vahvistimia, jotka kielletään heinäkuun alusta lähtien. Ulkoisella virtalähteellä tarkoitetaan esimerkiksi aggregaattia, erillistä moottoriajoneuvon akkua tai sähkön ottamista sähköverkosta. Muut vahvistimet sallitaan edellyttäen, ettei musiikki niilläkään muutu meluksi. Järjen käyttö on tässäkin sallittua ja jopa toivottavaa. Mutta jos järjen käyttö jostakin syystä unohtuu poliisi ja Helsingin kaupungin ympäristötarkastajat puuttuvat asiaan. Puuttuminen voi olla kehotus pienentää volyymia tai vahvistimen poisottaminen tai jopa soittamisen kieltäminen kokonaan.

Katusoittotaiteensa ja taitonsa väärin ymmärtäneitä on ollut vain vähän, mutta he ovat keskittyneet kaupungin keskeisille alueille - Kampin ja Kluuvin väliselle vyöhykkeelle. Kolmen sepän aukio on usein mainittu esimerkkinä alueesta, jossa musikantin tilannetaju on pettänyt.

Ja ympäristökeskuksen sivuilta:

Ympäristölautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle, että uusittavissa ympäristönsuojelumääräyksissä kielletään voimakkaiden äänenvahvistimien käyttö katusoitossa. Se merkitsee ulkoisten virtalähteiden käytön kieltämistä sähköisessä äänen vahvistuksessa. Ulkoisia virtalähteitä ovat esimerkiksi aggregaatti, erillinen moottoriajoneuvon akku tai sähkön ottaminen sähköverkosta.

Näin säännöksen noudattamisen valvonta helpottuu ja pelisäännöt selkiintyvät.

Lautakunta päätti olla esittämättä katusoiton kieltämistä yön ajaksi klo 22-7.

Ulkoista virtalähdettä vaativien vahvistimien käyttö olisi edelleen mahdollista erilaisissa tilapäisissä tapahtumissa, joissa esitetään musiikkia. Tällaisia tapahtumia varten olisi edelleenkin haettava maanomistajan lupa ja tehtävä ympäristönsuojelulain 60 §:n mukainen ilmoitus Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle.

Lisäksi ympäristölautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle eräitä rajoituksia liikkeiden ja ravintoloiden ulossuunnattujen äänentoistolaitteiden käyttöön.
User avatar
thebbo
Entropisti HC
Posts: 559
Joined: 17.11.2002, 19:06

Post by thebbo »

Mitäs toi tekeekään myös kaikelle muulle? Huvi-ilmoituskaan ei ole ympäristösuojelulain mukainen lupa, vai onko? Alpparisoittelut sun muutkin menevät samalla... Kyseisissä paikoissa kun maanomistajaa (kaupunki) on hieman vaikea saada kiinni ulkosoittelulupia varten.
User avatar
Huhtis
Entropisti HC
Posts: 2359
Joined: 26.11.2002, 10:34
Real Name: Ilkka Huhtakallio
Location: 00300 hki
Contact:

Post by Huhtis »

Tässä Helsingin kaupungin sivuilta löytyneitä ohjeita tapahtuman järjestäjille tarvittavineen puhelinnumeroineen. Tiedä sitten kuinka niistä vastaillaan ja kuinka lupia heruu. Mutta joskus vois testaa jos meinataan tapahtumia puistoalueilla järjestää.

Ja mikäs sen mukavampaa näin kesällä kuin istuskella jossai puistossa imailemassa kylmiä juomia hyvän soundin kera.
User avatar
timppa-
Posts: 594
Joined: 01.07.2005, 12:47
Location: Timo Saikkonen

Post by timppa- »

Huhtis wrote: Ja mikäs sen mukavampaa näin kesällä kuin istuskella jossai puistossa imailemassa kylmiä juomia hyvän soundin kera.
kylmää limpparia siis. julkijuopottelu on kielletty!
User avatar
Huhtis
Entropisti HC
Posts: 2359
Joined: 26.11.2002, 10:34
Real Name: Ilkka Huhtakallio
Location: 00300 hki
Contact:

Post by Huhtis »

timppa wrote:kylmää limpparia siis. julkijuopottelu on kielletty!
Joo tietysti. Eikä kusiskella sinne puskiin, siitä saa sakot!
User avatar
skrii
Entropisti HC
Posts: 924
Joined: 13.01.2004, 17:39
Real Name: Oskari Porkka
Alias: skrii
Contact:

Post by skrii »

Eiks katusoitto oo snadisti eri konsepti kuin puistosoittelu?

Inkkareiden rahankerjuumusiikki toimistoalueella vs. kansalaisten omaehtoista ulkoilmasoittelua puistossa.
User avatar
Huhtis
Entropisti HC
Posts: 2359
Joined: 26.11.2002, 10:34
Real Name: Ilkka Huhtakallio
Location: 00300 hki
Contact:

Post by Huhtis »

Ama wrote:Eiks katusoitto oo snadisti eri konsepti kuin puistosoittelu?
On kyllä. Puistosoitteluita koskee silti tossa timpan postauksessa toi tummenettu osio. Nyt kun kissa on nostettu pöydälle niin puistosoitteluidenkin lupia saatetaan tulla kyselemään. Tiedä häntä.
User avatar
daffy
Entropisti HC
Posts: 1589
Joined: 16.01.2004, 14:29
Real Name: Joonas Linkola
Alias: daffy
Contact:

Post by daffy »

timppa- wrote:kylmää limpparia siis. julkijuopottelu on kielletty!
Ei ole jos sitä harrastaa nätisti. Järjestyslaki sanoo:
Päihdyttävän aineen nauttiminen on kiellettyä yleisellä paikalla taajamassa, rajavartiolaissa (578/2005) tarkoitetulla rajanylityspaikalla ja julkisessa liikenteessä olevassa kulkuneuvossa.

Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske erityisen luvan tai ilmoituksen mukaista anniskelualuetta taikka yksityisessä käytössä olevan kulkuneuvon sisätilaa. Se ei liioin koske alkoholijuoman nauttimista puistossa tai muulla siihen verrattavalla yleisellä paikalla siten, että nauttiminen sekä siihen liittyvä oleskelu ja käyttäytyminen ei estä tai kohtuuttomasti vaikeuta muiden oikeutta käyttää paikkaa varsinaiseen tarkoitukseensa.
Post Reply